Jotpan järjestämällä teemaviikolla tuotiin yhteistuumin osaamista näkyviin

Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus Jotpa järjesti Osaaminen näkyviin -teemaviikon 2.–8.10.2023. Viikon tavoitteena oli auttaa ihmisiä ja yhteisöjä huomaamaan osaamistaan, tekemään sitä näkyväksi ja keskustelemaan siitä julkisesti. Mukaan lähti jopa 320 toimijaa.

Osaamisen oivallusta

Osaaminen näkyviin -teemaviikolla haluttiin pureutua etenkin siihen piilevään potentiaaliin, jota meissä kaikissa on, mutta jota emme aina osaa tunnistaa. Esimerkiksi vapaa-ajalla hankittua osaamista voi soveltaa myös työelämässä – kunhan osaamisen ensin huomaa ja tunnistaa.

Jotpan teettämän tutkimuksen mukaan 72 % työikäisistä tietää, mitä osaa. Se tarkoittaa, että 28 % työikäisistä ei tunne tai ymmärrä omaa osaamistaan, vaikka sitä varmasti on.

Teemaviikolla ihmisiä ja yhteisöjä autettiin osaamisen tunnistamisessa Jotpan verkkosivuilta löytyvin erilaisin työkaluin ja harjoittein. Osallistujia kehotettiin muun muassa lähtemään osaamiskahveille, täyttämään osaajaprofiileja ja pelaamaan osaamiskiekkoa.

Verkko täynnä vinkkejä

Verkkosivuilla julkaistun työkalupakin lisäksi teemaviikko näkyi vahvasti sosiaalisessa mediassa. Jotpa ja mukaan lähteneet tahot jakoivat somessa lukuisia vinkkejä ja ideoita siitä, miten erilaiset ryhmät ja henkilöt voivat tuoda omaa osaamistaan näkyviin. Löydät julkaisut tunnisteella #OsaaminenNäkyviin.

Osana teemaviikkoa järjestettiin myös Työ- ja elinkeinoministeriön sidosryhmätilaisuus, johon sisältyi muun muassa tutkijapuheenvuoro ja henkilötarinoita. Voit lukea tilaisuudesta tarkemmin ja katsoa tallenteen TEM:n tapahtumasivulta.

Teemaviikko osana teemavuotta

Osaaminen näkyviin -teemaviikko kytkeytyi vahvasti etenkin kahteen Euroopan osaamisen teemavuoden kärkiteemaan: osaamisen tunnistamiseen ja jatkuvaan oppimiseen.

Lue teemaviikosta, sen ohjelmasta ja osallistujille tarjotuista harjoitteista lisää Jotpan verkkosivuilta.